Lettertypes in de VUB-huisstijl

ITC Avant Garde

Is een familie van lettertypes die gebaseerd is op het logo van het Amerikaans tijdschrift Avant Garde. Het concept is door Herb Lubalin, een Amerikaans designer, bedacht en verder afgeleid naar een volledige letterfamilie.

Het is intussen een design-klassieker die ook vandaag nog zijn moderne “Avant Garde-look and feel” incorporeert. ITC Avant garde is ook bijzonder passend bij de “minimal”-uitstraling van het VUB-logo en geschikt voor de diverse publicaties van de Vrije Universiteit Brussel.

De klare lijn en contrast tussen “brede” en “smalle” letters maakt hem bij voorkeur geschikt voor slogans, titels, subtitels, korte teksten en quotes.

We gebruiken hem eerder zelden voor lopende tekst.

Roboto

Is een lettertype met een duale natuur: het is makkelijk in gebruik in zowel analoge als online omgeving. Het harmoniseert ook vlot met de Avant Garde, maar dat vooral als bodytekst, lopende tekst in publicaties, folders, magazines e.a.

Het heeft een zeer natuurlijk vormritme en laat daardoor ook een zeer natuurlijke leeswijze toe, die eerder te vinden is bij schreefletters. Wij gebruiken het vooral dus voor lopende tekst zoals hoger beschreven.

NOTA: Roboto is een zeer frequent en rechtenvrij lettertype dat bij de meeste providers voorhanden en bij veel gebruikers aanwezig is. Onder die voorwaarde geniet hij ook onze voorkeur (zie als alternatief Verdana op volgende pagina).

Vooral bij interne communicatie is dat gebruik meestal probleemloos. Vermits er echter kans is dat het lettertype niet overal ter beschikking is gebruiken we Roboto enkel wanneer er zekerheid is over de overeenkomstigheid bij de ontvanger van het onlinebestand.